fbpx

Automatizáljuk amit csak lehet, akár programozás nélkül!

Egyre több online szolgáltatást használunk és gyakran felmerül, hogy milyen jó lenne, ha ezek bizonyos mértékig együtt tudnának működni egymással. Régen programozói tudásra volt szükség ahhoz, hogy bizonyos funkciókat lefejlesszünk, de persze ez is csak akkor volt lehetséges, ha az adott szolgáltatás biztosította a szükséges interfészeket.

A nyílt, bárki által használható API-k (Application Programming Interface), és az OAuth azonosításnak hála egyre több szolgáltatás teszi lehetővé, hogy rendszereiket más rendszerekből, saját programunkból is elérjük. Ugyanakkor több olyan szolgáltatás is megjelent a piacon, ami a lehető legtöbb külső szolgáltatóval integrálódik és lehetővé teszik, hogy programozói tudás nélkül, néhány kattintgatással összekössük őket.

Legutóbbi cikkünkben az IFTTT szolgáltatást mutattuk be, melynek segítségével például egy banktól érkező SMS-t feldolgozva gyűjthettük kiadásainkat egy Google Táblázatba. Az IFTTT nagy népszerűségnek örvend, leginkább a közösségi média felületek kapcsán, hiszen nagyon egyszerűen beállítható vele például az, hogy ha postolunk egyet Facebookon, a postunk megjelenjen Instagramon is.

Komolyabb integrációkra azonban nem az IFTTT-t érdemes használni, hanem egy már szintén régóta piacon lévő szolgáltatást, a Zapiert. A Zapier több mint 1000 külső szolgáltatóval teszi lehetővé az integrációt.

A Zapier használata során ún “zap”-eket kell létrehoznunk.

 

JIRA issue-ból Google táblázat

A továbbiakban  bemutatom, hogyan lehet létrehozni egy olyan Zap-ot, melynek segítségével egy JIRA issue név és leírás mezői automatikusan egy Google táblázatba kerülnek.

Ehhez a megjelenő listában ki kell választani két általunk kedvelt szolgáltatást, (esetünkben a JIRA és a Google Spreadsheet) és lent a kívánt irány mellett az “Use this Zap”-re kattintani:

Ezt követően a varázsló végigvisz minket a folyamaton, melynek során minkét kiválasztott szolgáltatásba be kell jelentkeznünk. Ezt követően a rendszer felkínálja, az elérhető események listáját. Jelen esetben a JIRA-ban aaz “Create new JIRA issue”, a Spreadsheet-ben az “Add new row” események lesznek ezek.

 

A legérdekesebb és leghasznosabb az egész szolgáltatásban az, hogy az egyik rendszerben kiajánlott mezők, a másik rendszerben egy-egy megfeleltetéssel egyszerűen megadhatók.

Miután a cél táblázatban létrehoztam az oszlopokat, a JIRA Name és Description mezőit hozzárendelem a táblázat két oszlopához:

A folyamat végén lehetőségünk van kipróbálni, hogy minden megfelelően működik és lefuttathatunk egy teszt eseményt, majd ezután kapcsoljuk be a Zap-et. Lássunk csodát! Létrehoztunk egy új JIRA taskot, ami a kiválasztott mezőkkel együtt  meg is jelent a táblázatunkban!

A Zapier egyébként fizetős szolgáltatás, de otthoni használatra a 15 percenkénti futás, az 5 Zap és a havi összes 100 esemény elegendő lehet. A szolgáltatás használatával a legkülönbözőbb rendszereket kapcsolhatjuk össze, a Slack, a WordPress, az Instagram, a Mailchimp, a Dropbox vagy az Office365 is a támogatott alkalmazások között szerepel.