fbpx
Asszertív kommunikáció
Hogyan érvényesülhetek úgy, hogy közben figyelembe veszem mások érzéseit, gondolatait, érdekeit és jogait? Ez a kérdés a kommunikációs konfliktus helyzetek egyik leggyakrabban felmerülő dilemmája és erre lehet megoldás egy gyakran használt eszköz az asszertív, vagy más néven erőszakmentes kommunikációs stílus.

Az asszertivitás

Hogyan legyünk asszertívek, ha közben dúl bennünk az indulat, igazságtalannak érezzük partnerünket, megbántottak vagy becsaptak minket?

Fontos, hogy az asszertív viselkedés őszinte, önkifejező, egyenes és közvetlen, de figyelembe veszi a másik fél igényeit és jogait is, szociálisan elfogadható, és leginkább nem általánosításokba bocsátkozik, hanem konkrét helyzetre, célra, személyre irányul. Mindazt, amit szeretnénk ilyenkor kifejezni, “én-üzenetek” formájában tálaljuk, tehát ahelyett, hogy azt mondanánk, mit kellene máshogy csinálnia partnerünknek, mit kellene belátnia, vagy milyen ő egyáltalán a mi szemünkben, mondjuk el azt, mi történt a mi megfigyelésünk szerint, mi mit gondolunk, nekünk hogy esett az, ami történt, mi foglalkoztat, mire van szükségünk az adott szituáció kapcsán. 

 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/08/pexels-cottonbro-4098368-scaled.jpg
Együttműködés, kommunikáció tréning
A tréning célja, hogy az együttműködés fontosságára felhívja a figyelmet, erősítse azt gyakorlati feladatokon, élethelyzeteken keresztül.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

Asszertív kommunikáció a gyakorlatban

Az asszertív négy lépése: Megfigyeléseim - Érzéseim - Szükségleteim - Kéréseim

“Amikor azt látom, hogy folyamatosan a telefonodat bújod, bevallom, gyakran mérges leszek, mert számomra fontos, hogy többet beszélgessük esténként, ezért arra kérlek, hogy amikor együtt vagyunk, tegyük félre a telefont, vagy jelöljük ki azokat az időket, amikor mindketten a hírekkel, e-mailekkel, üzenetekkel foglalalkozunk. “

Van lehetőségünk tehát máshogy kifejezni szükségleteinket, mint korábban tettük, anélkül, hogy játszmákba bocsátkoznánk vagy további feszültséget gerjesztenénk. Érdemes egy próbát tenni akár magánéletben, akár a munkahelyi környezetünkben, hisz valahol mindenkinek igénye, hogy egyrészt kifejezhesse igényeit, szükségleteit, másrészt hogy tiszteletben tartsák érzéseit, gondolatait, mindazt, ami számára fontos. 

 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/08/pexels-andrea-piacquadio-3831888-1.jpg
Önismereti, motivációs tréning
A tréning célja megismertetni a résztvevőket azokkal az önismereti modellekkel, melyek segítségével megérhetik saját és környezetük viselkedését, felismerhetik a különböző személyiségtípusok jellemzőit, megtanulhatják azok kezelését.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development