punk teen blowjob and petite anal hd home away from home away from.3gpking.pro russians love anal sex. fsiblog sexy pussy with doggystyle sex.pron

Agilitás labdákkal, avagy hogyan javíthat pár tucat labda egy csapat teljesítményén?

Minden SCRUM-ban dolgozó csapat életében megfigyelhető egy olyan periódus, amikor akár a csapat, akár a PO oldaláról kicsit csökken a lelkesedés az agilis működés iránt. Egy Scrum Master feladata ilyenkor az, hogy a szereplőket emlékeztesse arra, miért kezdtünk el ezen az úton járni – és erre mi más lehetne alkalmasabb, mint egy kis játék?

A játék alapötlete egy Boris Gloger nevű úriembertől származik, a célja pedig nagyon egyszerű: egy fiktív, öt sprintes projektben kell a csapatnak a SCRUM szabályait betartva egy mini-projektet teljesítenie . A csapat feladata a kétperces sprintekben mindössze annyi, hogy egy kört alkotva minél több labdát (lehet ez tenisz-, vagy akár ping-pong labda) vezessenek végig egy folyamaton, adott specifikáció szerint:

  • A labdát mindenkinek meg kell érintenie
  • A labdának – két ember között – a levegőben kell lennie, azaz csapattársnak átadni labdát nem lehet, csak dobni
  • Melletted állónak nem lehet dobni a labdát
  • Ha leesik a labda, azt nem lehet felvenni – az elveszett pont
  • Minden labdának ugyanoda kell érkeznie, ahonnan elindult.

Minden, a folyamaton leesés nélkül áthaladt labda egy pontot ér. A csapatnak két perce van arra, hogy megtervezze a munkavégzést, majd mondaniuk kell egy vállalást, hogy hány labdát fognak „körbedobni” a következő sprintben. Ezt a becslést a Scrum Master rögzíti egy jól látható helyen. Ha letelt a tervezési idő, megkezdődik az első sprint.

Ilyenkor nekem, mint Scrum Master-nek nagyon hálás feladatom van: egyszerűen csak hátradőlök és nézem ahogy a csapat az új, ismeretlen feladatban próbálja elkapni a leeső labdákat, és egymást túlharsogva próbálják felhívni a másik figyelmét arra, hogy „nem is neked kéne következned a sorban!”. Emellett még figyelek a két perces timebox-ra is, valamint félidőben is szólok a csapatnak, hogy tudjanak róla, hol tartanak.

Az első sprint leadott teljesítménye általában jócskán eltér a tervezettől (például 20 labda helyett csak 5 ér körbe). Ekkor jön az első retrospektív ideje: mi a javítandó és mi a megtartandó? A csapatok ilyenkor általában átdolgozzák a technikát, javaslatokat fogalmaznak meg és figyelnek ezeknek a betartására a következő sprintben.

2013-02-28-12.50.39

Összesen öt sprint van a projektben, majd a végén megbeszéljük, hogy miért is játszottuk ezt a játékot, milyen tanulságokat vonhatunk le.

Miért szeretem ezt a játékot? Sok agilis elvet megmagyaráz:

  • A velocity nem attól javul, hogy a csapat egyre keményebben, vagy nagyobb nyomás hatására dolgozik, hanem ez az összeszokás természetes velejárója – a tagok egyre kényelmesebben érzik magukat a csapatban, saját maguk azonosítják a problémákat, javaslatokat tesznek és hajtanak végre ezek megoldására
  • Azonosíthatóak és elháríthatóak a szűk keresztmetszetek – példának okáért az egyik játékban közös megállapodással lecserélték azt az embert, akitől a labdák indultak és érkeztek, mert nehezen tudta egyszerre koordinálni a kettőt, másik szerepkörben viszont nagyon is jól teljesített
  • A fejlesztőket nem zavarták meg a munkavégzésben – ha folyamatosan beleszól egy másik szereplő a játékba, és elvonja a figyelmüket, valószínűleg kisebb teljesítményt adtak volna le.
  • A játékosok „magukra húzták” a feladatokat, nem pedig „rájuk tolta” egy PO – gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha a következő embernek úgy dobják a labdát (azaz tolják rá a feladatot), hogy az még csak nem is figyel, mert még az előző labda eldobásával van elfoglalva?
  • A retrospektívek szerepe, hogy javítsák a csapat működését – enélkül a ceremónia nélkül nehéz lett volna a javító intézkedéseket kitalálni és implementálni.

Ezt a játékot tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nemcsak azt érjük el, hogy a csapat újra elkötelezett lesz a scrum iránt, de az is biztos, hogy fél óra után az emberek jókedve az egekbe szökik!

Forrás: http://www.allaboutagile.com/agile-games-ball-point-game/