fbpx

Agilis kéziszótár

Elvesztél az angol szavak útvesztőjében? Segítünk helyre tenni pár, az agilis projektmenedzsmenttel kapcsolatos kifejezést.

Backlog – Az elvégzendő feladatok teljes listája.

Daily standup – Általában 5-15 perces reggeli megbeszélés, ahol a csapat minden tagja beszámol a tegnapi eredményekről és előre vetíti az adott napon elvégzendő feladatokat.

Demo – Egy prezentáció, mely során az eltelt időszak eredményeit bemutatják a megrendelőnek, vagy adott esetben a vezetőségnek. Ha ők elfogadják a munkát, akkor tekinthető sikeresnek a sprint.

Burn down chart – Egy olyan grafikon, ami megmutatja, hogy mennyi az ideális napi elvégzendő feladat, és hogy a csoport tényleges munkájához képest, hogyan kell alakítani a napi teendőket.

Estimation – Egy megbeszélés a következő időszak főbb témáiról szól, arra szolgál, hogy a projekt jövőképét folyamatosan formálni tudják.

Feedback – Visszajelzés, visszacsatolás.

Kanban – Japán eredetű vállalatirányítási módszer, ahol kártyákat használunk az egyes szükségletek (elvégzendő feladatok) jelölésére. Eredetileg gyártás során használták.

PO – Product Owner – Az a személy, aki a projektben érdekelt döntéshozókat képviseli.

Retrospektív – A visszajelzés egyik formája, a sprintet lezáró napon a csapat tagjai kiemelik a legjobban menő részeket, és a problémákat, amikre a jövőben oda kell figyelni.

Scrum – Alapvetően egy olyan szabályrendszer, ami keretek közé szorítja a fejlesztést. Ez alakult később ki az egész szervezet számára integrálható munkamódszertanná, egymásra épülő periódusokra bontva.

Scrum mester – a csapat úgynevezett “lökhárítója” a sprint során, segít betartani a szabályokat, megpróbálja elhárítani a munkát gátló tényezőket.

Sprint – Fejlesztési ciklus. Scrum módszertan egysége, egy meghatározott fix időintervallumra előre betervezett feladatok összeségge. Kezdésként meghatározzák a sprint során elvégzendő feladatokat, amit a sprint végeztével a csapatnak demonstrálnia kell – ez a sprinttervezés.

Story – Sztori – Olyan egység, ami megfogható. Van eleje és vége. Egy megfogható csoportosítási egység.

Egy sprinten belül, több sztori is megvalósítható. A feladat céljának meghatározásakor a következő formula alkalmazható : Én, mint < felhasználó vagy megrendelő> akarom, hogy < termék funkció >, azért mert < üzleti érték>.

Egy adott sztorit két értékkel jelölhetünk meg, a sztori pont esetében a pont nagysága a fejlesztők számára add visszajelzést, hogy milyen kapacitást igényel a munka elvégézése. Míg a business pont az üzleti értékét jelöli, hogy milyen súllyal számít az ügyfél számára az elvégzése.

Task – A munka egysége, általában egy max. 2 órás jól körül határolható feladategység. A story elvégzéséhez szükséges feladatok.

Time-box – Ennek a technikának a lényege, hogy előre meghatározott ideig szabad csak elvégezni a feladatot. Ennek segítségvel elkerülhetjük, hogy elvesszünk a részletekben.