fbpx
Agilis ceremóniák
Az agilis működés kapcsán 3 dologról mindenképpen fontos beszélni: szerepekről, dokumentumokról és eseményekről. Az alábbiakban az agilis eseményeket, ceremóniákat részletezzük.

Agilis események

Céljuk az átláthatóság és a megfogalmazott célok mentén történő előrehaladás nyomon követhetőségének biztosítása, az akadályok feltárása és elhárítása, az adott időszakonként elkészült termék(rész) bemutatása és a visszajelzések begyűjtése, a csapat fejlődésének elősegítése.
Sprint Planning, Daily Scrum/Standup - tervezés, megvalósítás

A Sprint Planning során – miután a Product Owner sorrendezte az elvégzendő feladatok listáját (Product Backlog) – megtervezik a csapat kapacitását, majd az eddigi teljesítményt megvizsgálva eldöntik, mennyit tudnak elvállalni a Backlogban lévő feladatok közül. Megköttetik az alku a Product Owner és a csapat között, megfogalmazzák a következő iteráció céljait, majd a Scrum Master hivatalosan elindítja az új sprintet. 

A Daily Scrum (Standup) célja a transzparencia biztosítása, valamint az akadályok felszínre kerülése. Ennek érdekében a csapat tagjai minden nap, maximum 15 percben beszámolnak az előző napon elvégzett munkájukról, aznapra tervezett feladataikról az esetleges elakadásokról. Az átláthatóság mellett az esemény fejleszti a kommunikációt, elősegíti a gyors döntéshozatalt, elősegíti a csapat ismereteinek bővítését. 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/06/19878.jpg
Általános Agile Scrum tréning
Az 1 napos elméleti és gyakorlati képzés során a résztvevők megismerkednek az agilis alapfogalmakkal, szerepkörökkel, ceremóniákkal és dokumentumokkal.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

További ceremóniák

Backlog Refinement Meeting, Sprint Review és Retrospective - elemzés, utánkövetés

A Backlog Refinement Meeting célja az aktuális sprintet követő iteráció megismerése, egyfajta előre gondolkodás, a jövőbeni feladatok megismerése és azok komplexitásának becslése, részfeladatokra bontása és a felmerülő kérdések tisztázása. 

A Sprint Review során a csapat áttekinti, mely feladatok lettek befejezve, az elkészült terméket, termékrészt vagy funkciót bemutatják, a Product Owner és / vagy a megrendelő pedig elfogadja vagy elutasítja az eredményt. A következő sprintre vonatkozó feladatok listáját áttekintik, Product Owner előrevetíti az elérhető célokat és a szállítási határidőket. 

A sprintet a Retrospektív esemény zárja le, melynek során a csapat együtt feltárja a sprintben felmerült akadályokat, eltéréseket, hogy a következő iterációban hatékonyabban tudjanak dolgozni, megfogalmazzák az ellenintézkedéseket és kijelölik az akadályok elhárításának határidejét, felelősét. 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/06/agile-ceremonies02.png
Általános Agile SAFe 5.0 tréning
Kezd átláthatatlanná válni agilis vállalatod működése? Gyere el Scaled Agile Framework tréningükre, és tanuld meg, hogyan működtetheted egy jól bevált keretrendszerben agilis csapataid.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development