fbpx
ABC módszertan
Gyakran találkozunk azzal, hogy egy szervezet összetett (komplex) problémák megoldására keres eszközt, módszert, keretrendszert, mert a hektikusan változó ügyféligények kiszolgálására a hagyományos projektmenedzsment eszközei nem jelentenek megoldást. Amikor az ügyfél igénye ismert, de a megoldás még ismeretlen, jó megoldást jelenthetnek a legelterjedtebb agilis módszerek, a scrum és a kanban bevezetése, alkalmazása.

Az ABC módszertan alapja

A feladatok komplexitása ritkán egyforma, akár egy-egy projekten belül is lehetnek olyan funkciók, fejlesztési igények, melyeket könnyebben, és olyanok, amelyeket a csapat hosszabb kutatómunka eredményeképpen tud csak leszállítani.

Ahhoz, hogy az eltérő nehézségű feladatok egységesen megkülönböztethetőek, skálázhatóak, osztályozhatóak legyenek, jó gyakorlat az ABC módszertan alkalmazása, ahol az ABC betűjelzés az alábbiakat jelenti:

A – könnyű, egyszerűen elvégezhető feladatok

B – bár van benne kihívás, és elvégzésén gondolkodni kell, de megugorható

C – nehéz feladat, sok kidolgozást igényel, eddig kevés tapasztalat gyűlt össze 

A betűjelzéseken túl tovább bontható a skála, mely még könnyebben beazonosíthatóvá teszi az adott feladatot. Erre a 90-50-0 jelzés használható, ahol a 90-es jelzés jelöli azt, amihez minden információ rendelkezésre áll, szinte el is készült, 50-es jelzéssel azt célszerű ellátni, ahol van már információ, de nem több, mint a szükséges fele áll rendelkezésre, a 0-s jelölés esetében pedig semmilyen információnk nincs.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/3307.jpg
Agilis kompetenciák workshop
A workshop célja, hogy az agilis működés során kiemelten fontos kompetenciákra rávilágítson, és a résztvevőkben erősítse meg azokat.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

Milyen előnyöket rejt még a módszer?

Tervezhetőség, becsülhetőség, árazhatóság

Egy projekt tervezése során fontos tényező a feladatokhoz szükséges erőforrások, valamint a szükséges időbecslés is, ám az eltérő komplexitások miatt nem minden tevékenység becsülhető egyformán pontosan. Ha itt is alkalmazzuk az ABC módszertan szerinti skálát, akkor elmondhatjuk, hogy az A90-es feladatok azok, amelyek esetében nagyjából percre pontosan becslés készíthető.  A B50-es komplexitás nagyjából órára napra pontosan, a C90 nagyjából hétre pontosan becsülhető, míg a C0-s komplexitású feladatokat nem lehet megbecsülni. 

Ha egy szervezetben a kollégák eszerint osztályozzák az elvégzendő és az elvégzett feladatokat, gyakorlati, életszerű, jól hasznáható eszközt adnak a menedzsment számára a projektek tervezéséhez. 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/agilis-szoftverfejlesztes01.png
Agilis módszertani és szoftverfejlesztési tanácsadás
Módszertani tréningeket és felsővezetői támogatást nyújtunk, kollégáink megtervezik és közreműködnek az agilis IT infrastruktúra kialakításában. Agilis szervezeti átalakulás menedzselésére és az agilis szerepkörökre kiterjedő felkészítésben is kiváló referenciákkal rendelkezünk.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development