fbpx

A tökéletes landing page receptje

Egyszer csak elérkezett életedben a várva várt nagy pillanat, úgy döntesz, elkezded reklámozni észvesztően innovatív öteletedet, mely szerinted egészen biztosan pár éven belül Google szintű üzletággá növi ki magát. Képzeletedben már egy gyönyörű Teslában ülve száguldozol San Francisco partjainál, miközben nekifogsz első landing page-ed megtervezéséhez. És aztán rájössz, hogy fogalmad sincs, hogyan csináld.

Miért van szükségem landing page-re?

Landing paget leggyakrabban egy adott termék piacra dobása, létrejötte előtt szokás készíteni. Hogy miért?

  • A/B tesztelés során sok további információt nyerhetsz felhasználóidról
  • Az oldlal analizálása segíthet megtalálni a tökéletes kulcs üzenetet és designt
  • Már a termék piaci megjelenése előtt lehet PR vagy social media megjelenésed
  • Email címeket, potenciális felhasználó bázist gyűjthetsz

image10

A key message, avagy Ezmiezitt?

A kulcsüzenet egy rövid, tömör mondat az oldalad elején, ami pontosan definiálja a terméked.  A három legfontosabb kérdés, amiket ehhez meg kell válaszolnod magadban: Mi a termékem? Kiknek akarom eladni? Mitől leszek más, mint a többiek?

image09

A legzseniálisabb üzenetek rövidek és célratörőek. Például, Tumblr: “The easiest way to blog”, vagy AirBnb: “Find a place to stay” (magyar verzióban “Üdv Itthon”). Ne fáraszd hosszú, körülményes mondatokkal felhasználóidat, légy lényegre törő, inkább érzést adj át, mint sok információt.

A call to action (CTA) gomb számít

Egy landing page második legfontosabb kelléke a call to action elem. Igazából minden erőfeszítésünk ezen az interakciós elemen keresztül mérhető a legjobban. Oldalunk fő és egyetlen célja, hogy a látogatók ezt a gombot minél többen és gyakrabban nyomkodják. Éppen ezért ezeknek az elemeknek a vizuális kiemelése és szövegezése nagyot sokat számít. Egy “sign up” vagy “regisztrálás” feliratú gomb sokkal nyomasztóbb, mint mondjuk egy “értesítünk” vagy “próbáld ki” gomb.

Tömör, egyszerű és gyors

Az átlagos internetező nem fog sok időt tölteni az oldalunkon. Ezért fontos a tömör, érthető felépítés, az információ vizuális megsegítése és a gyors oldal betöltés. A kutatások szerint a látogatók 40%-a azonnal elhagy egy oldalt, ha az több, mint három másodperc alatt tölt be. Továbbá az idő elteltével a scrollozási arány is rohamosan csökken, így a fontos információknak (key message, CTA, termék logó) görgetés nélkül is elérhetőknek kell lenniük.

image07

Az oldalon nem ajánlott a CTA-n kívül semmilyen más interakciós elemet elhelyezni. Tehát se navigációs menüsorral, se like gombbal, vagy egyéb elemekkel ne zavarjuk a felhasználót. Egy célunk van, arra az egyre kell koncentrálni és kellőképpen kiemelni.

Ne csak megbízható, légy szexi

A megbízhatóság, a hitelesség érzését mindenképp közvetíteni kell a felhasználó felé, különben nem fogja rendelkezésünkre bocsátani az adatait, az email címét. Mivel még nem létező termékről van szó, a testimonialok itt nem segíthetnek sokat, hiszen még nincsenek is valós felhasználóid. Sokkal inkább ajánlatos mondjuk számokban jelölni eddigi követőid, nyereményeid vagy feliratkozóid számát. Tovább növelheted megbízhatóságod valamilyen ismerős logóval, PR megjelenés kiemelésével, vagy versenyjelöléssel.

image08

Az igazság az, hogy megbízhatónak tűnni, nem annyira nehéz dolog. A kívánatosság viszont már sokkalta nehezebb kérdés. Ezért jó, ha már maga CTA is inkább tűnik kihagyhatatlan ajánlatnak, mint egy egyszerű regisztrációs gombnak. Például, az early bird regisztrálóknak ígérj később ingyenes, vagy olcsóbb terméket. Az oldalra látogatók sokkal szívesebben feliratkoznak, ha már most úgy érzik, kapnak valamit cserébe.

image11

A másik érdekes módja a motiválásnak a hiányteremtés vagy a titokzatosság. A legjobb, ha a felhasználó úgy érzi, ha nem iratkozik fel, kimarad valamiből. Ennek a titokzatosságnak, azt hiszem a méltán híres világbajnoka a hipster.com volt. Az alábbi üzenettel gyűjtöttek össze 10 000 feliratkozót két nap leforgása alatt:

Keltsd életre és tanulj belőle

Végül, miután élesítetted az oldalad és pörög a feliratkozó számláló (vagy épp nem), ne felejts el profitálni belőle. Látogatóid viselkedése az oldalon esszenciális információkkal szolgálhat számodra. Rámutathatnak, mit kell változtatnod a landing page-en, a branden, a business modellen, de akár még magán a terméken is. A Google Analytics bekötése kötelező és elképesztően hasznos, de további érdekes eszközöket találhatsz még optimalizáláshoz, teszteléshez és a forgalmad figyeléséhez ezen az oldalon.

Remélem, sikerült némileg bevezetni a landing page tervezés rejtelmeibe, ha tovább olvasnál még a témában, ajánlom ezt a tanulságos infografikát, vagy a HubSpot landing page gyűjteményét.