fbpx

A frontend több, mint amit eddig gondoltál?

A frontend az a felület, amin keresztül az ügyfelek érintkeznek egy céggel. Ez alapján azt gondolhatod, hogy a frontend csak egy weboldal, de ez a gyakorlatban nem ennyire leegyszerűsíthető. Cikkünkben bemutatjuk, milyen igények merülnek fel és milyen eszközök állnak rendelkezésére ezen a területen azoknak a vezetőknek, akik szeretnének kitűnni szolgáltatásaikkal. Az vitathatatlan, – főleg a […]

A frontend az a felület, amin keresztül az ügyfelek érintkeznek egy céggel. Ez alapján azt gondolhatod, hogy a frontend csak egy weboldal, de ez a gyakorlatban nem ennyire leegyszerűsíthető. Cikkünkben bemutatjuk, milyen igények merülnek fel és milyen eszközök állnak rendelkezésére ezen a területen azoknak a vezetőknek, akik szeretnének kitűnni szolgáltatásaikkal.

Az vitathatatlan, – főleg a jelenlegi hibrid-remote világban -, hogy a digitális csatornák élveznek prioritást az ügyfelekkel való kommunikációban. Valószínűleg a céges meetingeken is gyakrabban felmerül, hogy egységes digitális frontend megoldásokat kell fejleszteni, és ezekkel lenyűgözni az ügyfeleket. Felmerülhet a kérdés, hogy miért vágna bele bárki is az újításba, amikor már van egy tökéletesen működő weboldala. Érdemes ilyenkor újra végiggondolni, hogy tényleg tökéletesen működik?

A rossz példa 

Kollégánk egy problémás közmű ügyet szeretett volna elintézni, így reflexből felkereste a szolgáltató oldalát. Bár volt chat, színes grafikus elemek, videós és rengeteg információs tartalmak, mégis percekig tartott, mire leszűrte, hogy ő maga milyen típusú szolgáltatást vegyen igénybe.

A weboldalon nem talált sem közvetlen megoldást, sem releváns információt. Felhívta az ügyfélszolgálatot a megadott számon, ahol egy másik ügyfélszolgálatra irányították, majd egy harmadik telefonszámon tudta meg, hogy a 32 nappal korábban beadott kérvénye már látszik a rendszerben. Végül azzal biztatták, hogy most egy belső emailben felkérték az illetékes csoportot, hogy sürgessék meg az ügyintézést. Végülis 1 óra múlva megtörtént a csoda, minden jó, ha jó a vége. De azt mondani sem kell, hogy kollégánk nem volt elégedett.

A tanulság

Ez a történet tökéletesen érzékelteti, hogy mit kell képviselnie napjainkban a digitális frontendnek: nem csak egy weboldalt. Mert ahhoz, hogy ennek a történetnek 3 telefonhívással és számos ideges perccel hamarabb véget érjen, nem kellett volna más, mint egy megfelelően bedrótozott kiszolgáló felület, amit kiegészít egy jó CMS, illetve egy chatbot.

Ez a gondolatmenet leegyszerűsíti a valódi igényt, miszerint a sikeres projektekhez egy komplex digitális frontend ökoszisztéma szükséges, amin keresztül a kollégánk problémája egyből a megfelelő ügyintézőhöz került volna.

A frontend ökoszisztéma

A frontend három alapvető részre bontható anélkül, hogy nagyon elvesznénk a technológiai részletekben. 

  1. Az ügyfél által valóban használt rész. Ez a weboldal, chat, űrlap, stb.
  2. Bizonyos workflow management modulok. Hiszen a fent említett eszközöknek szükségük van egy összefogó rendszerre, ami feldolgozható információval szolgál arról, hogy mikor, hol történt állapotváltozás. 
  3. Egy olyan backend, ami fel van készítve arra, hogy szabványos felületen (API) adjon ki adatokat az ügyfélnek vagy az ügyfelekkel kommunikáló munkatársnak.

Gyakran hangsúlyozzuk azt is, hogy rengeteg kiváló termék, építőkocka áll rendelkezésre ezen a területen, viszont nem garantálható, hogy az első neked tetsző opció pont megfelelő lesz és ideálisan fog működni. Assessment, implementation és training a három kulcsszó, ami ezekben a komplex helyzetekben segíthet.

Megoldás 

Az IT frontend projektek egyre közelebb kerülnek az üzleti (eredeti) megrendelőhöz, emellett a vegyes, nem silós működésnek köszönhetően olcsóbban, gyorsabban lehet jobb eredményeket elérni. 

Mi ezt tapasztaljuk nagyvállalati ügyfeleinknél, és a közepes méretű vállalatoknak is egyre gyakrabban tudunk a hagyományos CMS és webes frontend fejlesztésen túl olyan támogatást nyújtani, amivel megérkezhetnek a digitális bennszülött cégek által prezentált szintre.

Ha végigolvastad blogcikkünket, akkor miért állnál meg itt? Hallgasd meg a bejegyzés alapját adó interjút is, amit a ShiwaForce Deputy CEO-ja adott a Millásreggeli rádióműsorban.