fbpx

Infrastruktúra az innováció szolgálatában – a Docker és a Kubernetes

Kovach Anton a Portfolio Biztosítás 2018 konferencián elhangzott előadásának szerkesztett változata.

Kovach Anton a Portfolio Biztosítás 2018 konferencián elhangzott előadásának szerkesztett változata.

Az egyre élesedő verseny, a diszruptív üzleti modellek, a komplex, partnerekkel és beszállítókkal folytatott digitális interakciók egyre gyorsabbá teszik az üzleti folyamatokat.

A változásra való nyitottság már nem csak ahhoz kell, hogy álljunk versenyt, rövidesen a túlélés feltétele lesz az alkalmazkodókészség. Aki nem kapcsol időben, az lemarad és könnyen kiszorulhat a piacról.

Charles Darwin másfél évszázaddal ezelőtt megmondta: “Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”

Az olyan kezdeményezések mint a DevOps, az agilis szoftverfejlesztés és a microservices architektúra hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy megfeleljünk az egyre gyorsabb kiszolgálást sürgető és folyamatosan változó ügyféligényeknek.

Agilisan kell működjünk és az ügyfélelégedettséget kell a középpontba állítanunk.

Az agilitásra való igény és szándék azonban önmagában nem elég. Az agilitást nem lehet csak úgy bevezetni. Agilitás akkor van egy szervezetben, ha szabad teret biztosítunk a működéséhez. Ehhez le kell bontanunk az útjában álló akadályokat, megfelelő környezetet, infrastruktúrát kell biztosítsunk az agilis működéshez.

Az egyik ilyen akadály a mi életünkben az volt, hogy sokszor hiába készültünk el gyorsan egy fejlesztéssel, nem tudtuk agilisan és kis csomagokban kiélesíteni, frissíteni, üzemeltetni.

Az 1960-as években a logisztikát forradalmasították a konténerek. Korábban a teherhajók áruval feltöltéséhez rakodómesterekre volt szükség. Ők voltak azok, akik tudták, hogy mit hová kell pakolni és a formátlan nagy csomagok be- és kirakodása bonyolult és időigényes folyamat volt. IT-téren is hasonló történik a 2010-es évek eleje óta.  Az alkalmazások telepítésére és futtatására már mi is konténereket tudunk használni, amelyekbe mindent be lehet tenni és a konténerek élesítése, futtatása sem igényel speciális tudást. Megszületett az a rendszer, ami az IT-világ konténereinek tömeges kirakodását és integrációját el tudja végezni.

Ez a Kubernetes.

Korábban egy-egy nagy pénzügyi vállalat rendszerének élesítése, átállítása akár 10-12 órát is igénybe vett. Ma a Kubernetessel ez biztonságosan, teszteléssel együtt sem több 20-30 percnél. Nem meglepő tehát, hogy a Kubernetes gyorsan terjed és de facto szabvánnyá válik a világban.

A Kubernetes segítségével a konténer-alkalmazások telepítése, futtatása és kezelése a legkülönbözőbb infrastruktúrákon is lehetséges licenszköltségektől mentesen. Biztonságos még a nagyvállalatok számára is, ráadásul a meglévő infrastruktúrán működik és lehetőséget tud biztosítani arra, hogy gyorsan és kényelmesen tudjuk telepíteni és frissíteni az alkalmazásokat.

Így az ötlet megszületésétől az elkészült fejlesztés élesítésig tartó időt akár órákra le tudjuk rövidíteni és többé már nem negyedévente adunk ki frissítéseket, hanem naponta akár többször is. Ez jelenti a valódi agilitást, ez jelenti a valódi alkalmazkodóképességet, hiszen nagyon gyorsan tudunk reagálni bármilyen változásra.   

A ShiwaForce.com 20 éve van jelen a banki-biztosítói igényeket kiszolgáló IT-piacon és már partnere a Dockernek és a Kubernetesnek. Mi készen állunk.

(A  fotót köszönjök a Portfolio csapatának.)