fbpx

6 DevOps mítosz vs. valóság

Manapság sokszor halljuk, hogy egy vállalat azért megy csődbe, mert képtelen lefordítani az ötleteit modern IT megoldásokra, szoftverekre, kódokra. Az IT így kulcsszereplő abban, hogy a vállalat rugalmas legyen, és az üzleti döntéshozók meghozott döntései időben, a várt minőségben landoljanak is az ügyfeleknél. A DevOps kultúra pontosan ezt a biztos alapot írja körbe, ami manapság […]

Manapság sokszor halljuk, hogy egy vállalat azért megy csődbe, mert képtelen lefordítani az ötleteit modern IT megoldásokra, szoftverekre, kódokra. Az IT így kulcsszereplő abban, hogy a vállalat rugalmas legyen, és az üzleti döntéshozók meghozott döntései időben, a várt minőségben landoljanak is az ügyfeleknél. A DevOps kultúra pontosan ezt a biztos alapot írja körbe, ami manapság a siker biztosítéka.

A fejlesztés (development) gyors változást szeretne, az üzemeltetés (operations) pedig magabiztos stabil működést. A DevOps pedig ezt a kettőt ötvözi keretrendszerével. Sokszor viszont félreértik, hogy pontosan miről van szó. Ezért a Deloitte egyik prezentációja alapján összegyűjtöttük azokat a kacsameséket, amiket érdemes letisztázni. Így majd könnyebben eldöntheted, hogy valóban szükséged van-e egy hasonló céges kultúra kialakítására.

Mítoszok

A DevOps nem egy használom/nem használom kapcsoló. A legtöbb szervezetnek azért is akad meg a torkán a DevOps, mert egy IT keretrendszerként tekintenek rá, nem pedig folyamatok és jó gyakorlatok összességeként. 

#1 Mítosz: DevOps-szal nincs szükség többé IT üzemeltetésre.
Valóság: A DevOps lehetővé teszi, hogy az üzemeltetés azt csinálja, amiért létrehozták: javítsa a folyamatokat és gyorsítsa a szállítási sebességet.

#2 Mítosz: A DevOps egyszeri beruházás
Valóság: Ez egy gördülő, folyamatos fejlesztése az eszközöknek, folyamatoknak, automatizációnak és tréningeknek.

#3 Mítosz: A DevOps csak egy módszertan.
Valóság: A DevOps nem előírja a működést, hanem egy kulturális váltást képvisel az erősebb kollaboráció irányába, mégpedig a csapatok, automatizáció és a folyamatos fejlődés, javulás gyakorlata révén.

#4 Mítosz: A DevOps ugyanaz, mint az agilitás
Valóság: Lehet DevOps-ot csinálni agilitás nélkül, de az agilis fejlesztés is öncélú, ha az eredményei nem jutnak ki a rendszerekbe folyamatosan. Így a vállalati folyamatok hatékonyságának optimalizációja is a kettő kohéziójának eredménye.

#5 Mítosz: A DevOps a startupok és unikornisok játékszere.
Valóság: Számos óriásvállalat indult el előre a DevOps-szal komoly legacy IT rendszereket mozgosítva, és folyamatosan dolgozzák fel a lemaradásukat: nem előfeltétel, hogy natív legyen egy cég ebben.

#6 Mítosz: A DevOps-ot meg lehet venni dobozosan.
Valóság: Nem igazán – egyrészt,mert a lényeg a kulturális hozzáállásban van, amit a belső szervezetnek kell megtanulni. Másrészt tökéletes recept nem létezik: sok elemzés, felkészülés, megértés kell, mire egy vállalat ki tudja válogatni a rengeteg – gyakran open source eszköz közül -, hogy mire van szüksége.

Agile fixes this, DevOps fixes that…

Érdemes ezt egy hármas ábrán elképzelni: üzlet – fejlesztés – üzemeltetés. Ebből az üzlet és fejlesztés közti kommunikációt az agilis módszertanok képesek érdemben befolyásolni, míg a fejlesztés és az üzemeltetés közti interfészt a DevOps tudja javítani. Egyik sem szent grál , de nem is üres buzzword tudni kell hogy mi hova passzol, ha jövőálló vállalatot épít valaki.