fbpx

5 tudomány által alátámasztott csapattevékenység, ami javítja a teljesítményt

Itt az ideje, hogy javítsuk a belső munkafolyamatokat, újraépítsük távoli csapatainkat és kezeljük a nehéz beszélgetéseket, megteremtsük a remote visszajelzési kultúrát.

Mint azt bármely igaz sportrajongó tudja, a győztes csapatnak két dologra van szüksége a sikerhez:

  • kölcsönös bizalomra
  • és egy jó stratégiára

Ez nem annyira különbözik az üzleti világ csapatai esetében sem. Valójában nagy támogatói vagyunk annak, hogy el lessünk és alkalmazzunk jó stratégiákat a sport világából annak érdekében, hogy optimalizáljuk a teljesítményt mindenféle csapatban.

Jobb csapatmunka, tudományos elvekre építve

A titok, minden a célkitűzéstől a fájdalompontok azonosításáig, abban rejlik, hogy a Team Playbookban felvázolt stratégiák tudományos alapokra épülnek.

„A tudományból már ismerjük a sikeres csapat jellemzőit. Minél többet törekszünk ezeknek a jellemzőknek a tudatos elérésére, annál hatékonyabb lesz a saját csapatunk.”- mondja Dr. Mahreen Khan, szervezeti pszichológus és érzelmi intelligencia szakember, aki az Atlassian vezető kvantitatív kutatója is.

Ahogy folyamatosan alkalmazkodunk a távoli vagy hibrid munkához, a kommunikáció, az összehangolt működés és a csapat empátiája minden eddiginél fontosabb. “A távoli munkakörnyezetben a csapatok előtt álló kihívások nagyon különböznek azoktól, amelyekkel akkor szembesültek, amikor mindenki ugyanabban az irodában volt” – mondja Dr. Khan. „Ezeknek a strukturált csapatépítő tevékenységeknek a használatával elősegítjük munkatársaink teljesítményének javulását, illetve az egymással való együttműködés szempontjából is hatásos. Ez elősegíti a mélyebb és értelmesebb kapcsolatokat – és egy egészségesebb, boldogabb csapatot eredményez.”

Különböző játékok különböző igényekhez

“Az első számú terület, amelyre itt próbálunk építeni, a nyitottság érzése – egymással, a csapat egészével és a nagyobb szervezettséggel” – mondja Eugene Chung, az Atlassian csapat coach-a és a Team Playbook tanácsadója.

Természetesen nincs egy mindenki számára megfelelő megközelítés, melyik játék fog jól működni az ő csapata esetében, vagy milyen sorrendben érdemes felhasználni őket. Vannak olyan játékok, amelyek nagyon specifikus kérdésekkel foglalkoznak, valamint általában a csapatmunka javítására irányulnak.

Lássunk néhány példát a legnépszerűbb, legsikeresebb megoldásokból! 

  1. Retrospektív

Felkészülési idő: 15 perc

Hossz: 60 perc

Mi ez? Ez a játék a klasszikus agilis ceremóniára, a retróra épül, de a technikai és nem technikai csapatok számára is adaptáltuk. Ez a műhely egy célzott beszámoló, amelynek során a csapattagok arról elmélkednek, hogy mi működött egy projektben, mi nem, és mit kellene legközelebb másképp csinálni. (A kutatások azt mutatják, hogy az ilyen gyakorlatok 25% -kal jobb csapat teljesítményhez vezethetnek).

Hogyan működik? A projekt mérföldköveinél érdemes megszervezni ezeket a találkozókat. Ez minden esetben egy kontrollált beszélgetés, amely három részre oszlik: mit csináltunk jól, mit csináltunk rosszul és mit teszünk a fejlődés érdekében.

“A retrospektív a legegyszerűbb a kezdéshez, ha a csapatunkkal szeretnénk kipróbálni egy hasznos új tevékenységet, ami javítja a teljesítményt.” – mondja Chung. „Ez nem csupán egy projekt egyszerű elemzése – értékes eszköz a kommunikáció, a bizalom és az őszinteség kialakítására a csoportban. Segít felépíteni ezeket az izmokat, így később könnyebben folytathatjuk a beszélgetéseket.”

Szakértői tipp: hozzunk létre egy „elmúlt két hónapos térképet”. Rajzoljunk két hónapig terjedő idővonalat, és hívjuk meg a csapattagokat a jelentős eseményekre. Ha ezt megtesszük a retró elején, akkor mindenki emlékezetét felfrissítjük.

  1. Projekt Kickoff

Felkészülési idő: 30 perc

Hossz: 90 perc

Mi ez? A Projekt Kickoff segít, hogy mindenki ugyanazt a filmet nézze és biztosítja, hogy az új projekt megkezdése előtt minden résztvevő átlássa a célokat, folyamatokat – és a lehetséges buktatókat.

Hogyan működik? A csapatvezetők, mint például a projekt szponzora és a projekt vezetője, találkoznak egy facilitátorral, hogy elkészítsenek egy előzetes jövőképet és küldetést. Ezután az egész csapat összegyűlik és ismertetik velük az előzetesen meghatározott információkat. Ennek a folyamatnak a célja a célok és a munkafolyamatok összehangolásának elősegítése.

“A tudományos szakirodalom azt mutatja, hogy a csapatoknak fontos egy ilyen folyamatban részt venniük egy projekt kezdetekor” – mondja Dr. Khan. “A Projekt Kickoff meghatározza, mi a felépítés, mi a stratégia és mi a küldetés, valamint egyértelműen megmutatja a célokat.”

Szakértői tipp: Képzeljük el az egész csapat segítségével a legszélsőségesebb szcenáriókat a projekt alakulására. 

  1. Saját felhasználói kézikönyv

Felkészülési idő: 30 perc

Hossz: 60 perc

Mi ez? Értékes eszköz a csapattársak jobb megismerésére, a hatékonyabb együttműködésre – különösen távoli munkakörnyezetben.

Hogyan működik? Minden csapattag „felhasználói kézikönyvet” ír magáról, ahol elmagarázza, hogyan szeret dolgozni, kommunikálni és együttműködni. Ez tulajdonképpen egy útmutató a zökkenőmentes és hatékony együttműködéshez. “Remek ötlet ezt megtenni egy nagyprojekt kezdetén – valójában a lehető legkorábban – annak érdekében, hogy meghatározzuk az alapszabályokat és elősegítsük a konfliktusok későbbi kezelését” – mondja Dr. Khan.

Szakértői tipp: kiegészíthetjük ezt a gyakorlatot azzal, hogy a csapattagok előzetesen kitöltenek egy személyiségtesztet, és összehasonlítják az eredményeket. A Myers-Briggs típusjelzőt (MBTI) például a Fortune 100 vállalat közül 89 használja. Egyfelől szórakoztató tevékenység, ugyanakkor az eredmények értékes részleteket és betekintést nyújthatnak a csapat összetételére, ezáltal javítva az összetartást.

  1. Csapat állapotfigyelő

Előkészítés ideje: 5 perc

Hosszúság: 60 perc

Mi ez? Egy kollaboratív módszer a csapat teljesítményének értékelésére az egészséges csapat körében leggyakrabban előforduló nyolc tulajdonság alapján.

Hogyan működik? Ez nem a problémák megoldására fókuszál, hanem egy találkozó során tárja fel őket. A nyolc tulajdonság mindegyikénél a csapat minden tagja háromig számol, majd az összteljesítményt zöldnek (hüvelykujjával felfelé), sárgának (hüvelykujjával oldalra) vagy pirosnak (hüvelykujjal lefelé) értékeli. Ezután a csapatnak időre van szüksége a piros és sárga elemek megbeszélésére, hogy megvitassák a következő lépéseket.

Szakértői tipp: Időzítsük be ezt rendszeres megbeszélésnek a naptárba. “A Team Health Monitor segíthet a problémák diagnosztizálásában, még mielőtt azok konfliktusokká mélyülhetnének” – mondja Dr. Khan. “A rendszeres ellenőrzések azt jelentik, hogy agilisak maradunk, alkalmazkodva a körülöttünk zajló változásokhoz.”

  1. DACI döntéshozatali keretrendszer

Felkészülési idő: 15 perc

Hossz: 60 perc

Mi ez? A a játék a hatékony csoportos döntések meghozatalát segíti.

Hogyan működik? Ez egy olyan keretrendszer felépítéséről szól, amely segítséget nyújt a csapatnak olyan kulcsfontosságú vagy összetett döntések meghozatalában, amelyekhez több érintett részvételére van szükség. Csoportként figyelembe kell venni a döntéshozatalhoz szükséges összes információt (például a fontos dátumokat és határidőket, a háttérkutatást és a költségeket), mielőtt a DACI struktúrát alkalmaznánk.

“Sokszor, amikor együtt dolgozunk többen, hajlamosak vagyunk nem egyet érteni egymással, és ilyenkor patthelyzetbe kerülünk” – mondja Dr. Khan. „A DACI egy problémamegoldó keretrendszer, amely segít ezen túljutni. Ez a sablon lehetővé teszi a csapat számára, hogy konstruktív nézeteltérések alakuljanak ki egymással szemben, majd ezen felülemelkedve egy hatékony döntést hozhatnak meg közösen. “

Szakértői tipp: használjunk egy közös online együttműködési dokumentumot, például Trello táblát vagy Confluence oldalt. A Team Playbook tartalmaz bizonyos DACI sablonokat, vagy egyszerűen létrehozhatunk mi is egyet. Így mindig visszautalhatunk arra, hogyan és miért hoztunk meg döntéseket a projekt során.