fbpx

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a Google Forms-ról: Űrlapok, kérdőívek, felmérések készítése mesterfokon

Nagyon gyakran előfordul, hogy ügyfeleink vagy munkatársaink számára szeretnénk különböző kérdőíveket készíteni. Ilyen esetben több különböző szoftvert használhatunk, vagy fejleszthetünk egyedi weboldalt, de most a Google Forms lehetőségeiről lesz szó.

A Google Forms a http://docs.google.com/forms/ címen érhető el, itt készíthető új űrlap akár teljesen nulláról, de választhatunk egy már kész sablont is. A jobb oldali úszó menüvel adhatunk a formhoz új elemeket, akár szöveges blokkokat, képeket, videókat és természetesen űrlapelemeket is.

A Forms a legkülönbözőbb űrlapelemeket támogatja, rengeteg speciális beállítással: checkboxok, rádiógombok, legördülők, file-feltöltések, dátumválasztók. Új oldalt is létrehozhatunk, így kérdőívünk több különböző szekcióra bontható. Az egyes elemeknél beállítható, hogy legyen-e kötelező őket kitölteni, és lehet hozzájuk további leírást is adni, sőt az is beállítható, hogy a válaszok véletlenszerű sorrendben jelenjenek meg. A hasonló elemek létrehozását mekönnyíti, hogy az elemeket duplikálhatjuk is. Ha elkészült az űrlap, a jobb felső sarokban lévő kis “szem” ikonnal nézhetjük meg a végeredményt, és az így megjelenő oldal URl-jét elküldhetjük a kitöltőknek.

Ebben a cikkben azonban néhány további egyedi testreszabhatóságról lesz szó, ami nem feltétlen triviális.

1. Az űrlap eredményei Google Spreadsheetben gyűjthetők.

Az űrlap eredményei a Responses fül alatt különböző táblázatok és grafikonok segítségével vannak illusztrálva, de emellett lehetőségünk van arra is, hogy egy külön táblázatban (xls-ben) gyűjtse a Forms a válaszokat, így a kiértékelés még egyszerűbbé válik.


2. Egy legördülőből választott érték alapján más-más kérdések legyenek feltéve

Gyakran előfordul, hogy elágazásokra van szükségünk az űrlapban, mert szeretnénk ha egy megadott válasz alapján különböző kérdéseket teheténk fel a kitöltőnek. Ehhez is van natív támogatása a Google Formsnak, méghozzá a legördülő menük és a rádiógombok esetén.

Ehhez először létre kell hozni több szekciót (oldalt), majd rádiógomboknál az elem beállításai között ki kell választani a “Go to section based on answer” opciót, és megadhatjuk, hogy melyik válasz esetén melyik oldal következzen a kérdőívben.

Ilyen esetben érdemes figyelni a szekció alatt az “After section x” feliratra, ahol megadható, hogy az adott oldalt kitöltését követően mi legyen a következő lépés.

 

3. Legördülő lista feltöltése Google Spreadsheetből

Előfordul, hogy szeretnénk egy legördülő elemet külső forrásbólfeltölteni, például egy kategórialista, ügyféllista esetén. Erre is van lehetőségünk a Google scriptek segítségével.

Ehhez először hozzunk létre egy legördülő menü elemet és egy új üres táblázatot, vagy akár az eredményeinket tartalmazó Spreadsheeten egy új munkalapot. Az új fülön töltsünk fel pár elemet egymás alá.


Ezt követően menjünk vissza a Formshoz, és a jobb felső menüből válasszuk ki a Script editor menüpontot. És illesszük be az alábbi kódrészletet, majd a felső menüsorból válasszuk ki az onOpen() függvényt és kattintsunk a play gombra.

Ezt követően engedélyeznünk kell a hozzáférést a táblázathoz, majd miután lefutott a kódrészlet, megjelennek az elemek az űrlapon. Ha szeretnénk ismételten frissíteni az értékkészletet, akkor a play gombra kell kattintani.

4. Tesztek is készíthetők a forms-szal, automatikus kiértékeléssel

A Google Forms támogatja azt is, hogy előre pontokot rendeljünk a jó válaszokhoz, és a kitöltés végén kiértékeljük a kérdőívet. Ehhez a jobb felső sarokban lévő fogaskerék ikonra kattintva be kell állítanunk, hogy az űrlap Quiz legyen. Itt egyébként megadható az is, hogy a kitöltő lássa-e a kiértékelést követően a pontokat, a jó válaszokat. Miután ezt megtettük, a kérdések alatt megjelenik egy “Answer Key” ahol megadhatjuk, hogy melyik a jó válasz, és hány pontot ér a kérdés

5. E-mail értesítés ha kitöltettük az űrlapot

Szintén egy nagyon hasznos funkció, hogy egy gombnyomással feliratkozhatunk az e-mail értesítésekre, így ha valaki kitölti az űrlapunkat, azonnal kapunk róla tájékoztatást.

A cikkben a teljesség igénye nélkül emeltem ki néhány hasznos funkciót, természetesen a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt, az egyedi scriptekkel további funkciókkal ruházhatjuk fel űrlapjainkat. A hivatalos leírás itt érhető el: http://developers.google.com/apps-script/reference/forms/.

Jó szórakozást az űrlapokhoz!