fbpx

3+1 Jira Pro tipp, amit mindig is tudni szerettél volna

Az elmúlt évek során a legtöbb agilis módszertant alkalmazó fejlesztő vállalat az Atlassian Jira termékét kezdte el használni, hiszen ez az eszköz az egyik legkényelmesebb feladatkezelő. Nagyon sok alapfunkció támogatja a munkát, ugyanakkor van néhány kérdés amivel gyakran keresnek meg minket a kollégák és az ügyfelek, melyekre elhoztuk most a válaszokat.

Az elmúlt évek során a legtöbb agilis módszertant alkalmazó fejlesztő vállalat az Atlassian Jira termékét kezdte el használni, hiszen ez az eszköz az egyik legkényelmesebb feladatkezelő. Nagyon sok alapfunkció támogatja a munkát, ugyanakkor van néhány kérdés amivel gyakran keresnek meg minket a kollégák és az ügyfelek, melyekre elhoztuk most a válaszokat.

A Jira feladatkezelő rendelkezik egy úgynevezett JQL (Jira Query Language) lekérdező nyelvvel, melynek segítségével egyszerű adatbázislekérdezéseket írhatunk, riportokat készíthetünk.

A lekérdezések megírásához a Jira felső menü sávjából válasszuk ki az Issues / Search for issues menüpontot, majd a megjelenő felületen váltsunk Advanced nézetre:

A fenti lekérdezés a TP projektkóddal rendelkező Story típusú feladatokat listázza ki. A JQL nyelv alapjait és az elérhető mezőket, lehetőségeket az Atlassian erről szóló oldalán lehet részletesen megismerni: https://confluence.atlassian.com/jiracoreserver087/advanced-searching-998874416.html

Jelen cikkben azonban konkrét üzleti felhasználók által megfogalmazott kérdésekre szeretnénk JQL által megvalósítható válaszokat adni:

  1. Hogyan lehet egy Epic-hez tartozó story-k összes subtaskját kilistázni?

Alap esetben ha egy “parent = TP-7” típusú lekérdezést írunk, akkor ez csak az Epic-hez tartozó story-kat listázza ki, a subtaskok listázásához már issueFunction-ra van szükségünk.

Amennyiben az Epic azonosítója TP-7, akkor az alábbi lekérdezés adja vissza a hozzá rendelt story-kban található subtaskokat: 

 

  1. Hogyan tudom lekérdezni hogy egy adott napon hány taskot zártak le?

Szintén gyakori kérdés, a riportok készítése miatt. Ahhoz hogy ezt le tudjuk kérdezni, szükséges tudnunk annak a workflow státusznak a nevét ami a végső állapotot jelöli. Jelen esetben a “Done” státusz. A lenti lekérdezés a nyitott sprintben, TP projetkódú projekt azon taskjait listázza ki, melyeknek mostani állapota Done, és erre az állapotra október 22-én váltott.

 

  1. Ha használjuk a Jira idő logolási funkcióját, hogyan lehet szummázni egy adott projekt adott sprintben lévő összes feladatának becsült és már elköltött óraszámát?

Akár a Jira beépített Log Work funkcióját, akár a Tempo plugint használjuk, az aggregateExpression függvénynek köszönhetően összegezhetjük a mezők értékét. Ez a lekérdezés a TP projekt, nyitott sprintben található Sub-taskjainak az összes becsült (Time Estimate) és már elköltött (Time Spent) óráit adja össze:

 

+1: Hogyan lehet Excelből importálni taskokat?

A Jira lehetővé teszi, hogy story-kat importáljunk be CSV fájlból. CSV fájlt pedig könnyedén készíthetünk Excelből vagy Google Spreadsheetből.

Ehhez készítsük el először a táblázatot például a Google Spreadsheetben:

Ezután válasszuk az Issues / Import issues from CSV lehetőséget.

A megjelenő felületen tallózzuk be az előbb elkészült CSV file-t, majd kattintsunk a Next gombra. A következő képernyőn adjuk meg hogy a CSV file-ban milyen karakter választja szét az oszlopokat (jelen esetben a vessző) és melyik projektbe szeretnénk importálni az issue-kat:

A következő képernyőn végezzük el az CSV oszlop fejlécek és a Jira mezők összerendelését:

Végül a Next gombra kattintva létrejönnek az Issue-k.

Az elérhető importálható mezőkről részletesen itt lehet olvasni: https://confluence.atlassian.com/jiracoreserver/creating-issues-using-the-csv-importer-939937906.html