fbpx

3 példa, hogy hogyan és miért érdemes néha meglepned felhasználóidat

Ha valaki megkérdezné tőled, mi a kedvenc színed, mit felelnél?
Edward T. Hall 20. századi pszichológus az emberi interperszonális kommunikációt kutatta. Szerinte a legzseniálisabb válaszok azok, amelyek egyáltalán nem elvártak, mégis választ adnak a kérdésre. Ugyanis az ilyen nem elvárt válaszokkal válthatunk ki hallgatóságunkban egyfajta pozitív meglepetést.

Ez a bizonyos zseniális, meglepő válasz persze nagyon vékony határon mozog az unalmas és az értelmetlen válaszok között.

01-blogphoto

Na jó, de ezt csak az emberi kommunikációra értette Hall, nem?

Hall elsősorban interperszonális kommunikációra gondolt a teória megalkotásakor, viszont az elmélet tökéletesen alkalmazható másfajta kommunikációs területeken is. Miért ne használhatnánk például egy applikáció megtervezésekor?

A meglepetés egy különleges felhasználói élmény, amely táplálja a motivációt és ezáltal elkötelezettebb felhasználókhoz vezet. Husam Machovi product designer szerint egy applikációban a meglepetések akkor működnek igazán jól, ha:

  1. A felhasználó valamely tevékenységére válaszolnak – motiválás
  2. Csak kiegészítik a felhasználói folyamatot – nem túl tolakodó, nem öncélú

 

Hogyan csinálják ezt a profik?

1. Mailchimp

A Mailchimp az első olyan email küldő szolgáltatás volt a piacon, amely humort és apró poénokat csepegtetett a felhasználói munkafolyamatokba, ezzel segítve egy barátságos brand kialakítását.

02-blogphoto 03-blogphoto

A hírlevelek kiküldése előtt elképesztően cuki giffel stresszelnek, miközben a leírt üzenetek stílusa is teljesen összhangban áll a vizuális megjelenéssel. (Lásd első képen: “Ez a te dicsőséged pillanata.”) Fontos jelezni, hogy a meglepetés itt a felhasználó interakciójára válaszol és erősen növeli az emocionális hatást (hiszen már amúgy is izgatott vagy, épp most küldesz ki egy adag newslettert).

2. Swarm

A Swarm app a Foursquare kisöccse, (ahol csak becsekkolni lehet, helyeket keresni már nem, ez a feature megmaradt a Foursquare-nek), egy rendkívül erős rewarding (jutalmazó) rendszert tartalmaz. A teljes app lényegében gamificiationre épül: a becsekkolásokért cserébe ugyanis matricákat kapsz, továbbá különböző leaderboardok vannak, és ha egy helyre te csekkoltál be legtöbbször, te lehetsz a mayor.

04-blogphoto

Ez az elképesztően erős motivációs rendszer tele van meglepetésekkel: új matrica szerzése, leaderboard vezetés, és ha egy becsekkolásnál épp nem sikerült szerezni semmit a versenyben, az applikáció még így is tartogat felhasználói számára egy kis pozitív megerősítést:

05-blogphoto

3. 404 page not found – a mintapéldány

A 404-es hibaüzenetnek amúgy is izgalmas története van, ezen felül pedig ez az a képernyőkép, amelyikbe a leggyakrabban szoktak ún. alternatív easter egg-eket, meglepetéseket rejteni. Aki azt hiszi, hogy ez csak a designerek öncélú szórakozása miatt jött létre, téved.

06-blogphoto

Gyakran nem szoktuk ezt érzékelni, de a hibaüzenet valójában egy rendkívül kényes része egy alkalmazásnak, weboldalnak. Hiszen a felhasználó számára itt egészen biztosan negatív üzenetet közvetítünk, ez az az ablak, ahol különösen nagy az esélye az oldalelhagyásnak, a felhasználóvesztésnek. Pontosan ezért érdemes a negatív élményt valahogy feledtetni, vagy a hibát pozitívan kommunikálni.

07-blogphoto

08-blogphoto

Hogyan csináld Te?

Nézd át a weboldalad és gondold át, mely pontokon lehet szükség egy apró motivációs elemre, melyek azok az oldalak, ahol az interakcióért cserébe, vagy az unalom elűzése miatt szükség lenne ilyen elemekre. Fontos, hogy a váratlan vizuális/verbális elem ne üssön el az oldal arculatától és hűen reprezentálja a brand értékeit is.

09-blogphoto

TIPP-oldalak, amelyeknél érdemes kicsit eltérni az átlagos megoldásoktól:

  • hibaüzenetek
  • loading screen
  • üres állapotú listák
  • walkthrough-k (mobil app elején)

Remélem, sikerült segítenem abban, hogy a váratlan helyzetek segítségével jobban motiváld a felhasználóidat. Ha további érdekes példákat olvasnál a témában, ajánlom Husham Machovi cikkét a jutalmazó interakciókról.

És ne feledd, Hall elmélete minden tevékenységünkre és interakciónkra kiterjedhet, hiszen a valódi innováció lehetősége mindig a különleges válaszokban rejlik. Nem utolsó sorban pedig, ha mindenki csak elvárt válaszokat adna egy problémára, rendkívül unatkoznánk.