fbpx

3 hatékonyságot növelő vállalati kultúra elem

A vállalati kultúra szerepét több szakkönyv és a tanácsadó is hansúlyozza. Ez egy olyan közösen elfogadott magatartás forma a cégtől, melyet minden dolgozó magáénak kell hogy érezzen, és e szerint élje a szervezeten belüli életét. A startup szférában kialakult gyakorlat viszont a nagy vállalatok számára is pozitív változásokat hozhat a cégen belül.

Ezek a magatartásformák leginkább tudat alatt működnek, meghatározva a szervezet önértelmezését. Egy jól meghatározott szervezeti kultúra magában foglalja a vállalat filozófiáját, identitását és misszióját. Segítségével könnyen integrálhatók a változások a szervezet életében. Az erős vállalati kultúrával rendelkező cégek jobban teljesítenek a piaci versennyben is. Akik ugyanolyan értékek mentén dolgoznak, sokkal kooperatívabbak, ez pedig növeli a munka morált és a teljesítményt.

Nézzük azokat az általános jellemzőket, amik meghatározzák a startup cégeket:

A hibák elfogadottak

A startupok természetének velejárója a nagy kockázat. Ebből adódik, hogy gyakran kell olyan döntéseket is hozni, amihez nem áll rendelkezésre elegendő információ. Nyiltan vállani kell ezeket a helyzeteket és megfelelően felkészülni az esetleges forgatókönyvekre. Ha fény derül egy hibára, akkor annak gyors megoldása a legfontosabb feladat. A jól kezelt hibák hozzájárulnak a tapasztalat szerzéshez, ami tovább erősítheti a startupot. A problémák agilis kezelésének fő kulcspontja az, hogy minél hamarabb megtaláljuk őket, annál hamarabb lehet orvosolni őket. Ez a fajta szemlét át kell, hogy hassa a mindeni napi munkafolyamatokat is. Ez sarkalja az alkalmazottakat, hogy merjenek új utakon járni, és további innováció után kutatni.

A siker kulcsa folyamatos konzultáció

A közös konzultációk ahhoz hozzájárulnak, hogy több ember nézőpontján keresztül lehessen megvizsgálni egy adott problémák. Mivel a startup többségében kevés főből áll, így minden egyes új elme, új nézőpontot hozhat a beszélgetésbe. Ez a brainstroming (blueskythinking) hatásmechanizmusa. További előnye, hogy a nem vezető beosztásban lévő munkatársak is egyenrangú ötletgazdaként hozzájárulhatnak a cég jövőjéhez.

A folyamatos megbeszélések lehetőséget adnak, arra hogy az illetékeseknek rálátásuk legyen a projektre. Meg kell találni azt az egyensúlyt, ami elősegíti a gördülékeny munkavégzést a folyamatos visszacsatolás mellet.

Megfelelő emberek, megfelelő pozícióban, megfelelő magatartással

Olyan embereket kell alkalmazni, akik azonosulni tudnak a cég elveivel. Ez kezdő startup esetében evidens, hiszen az egy-két alapító vérrel verítékkel küzd az életben maradásért, és minden lelkesedésüket abba fektetik, értéket állítsanak elő. Ezt a fajta elkötelezettséget viszont az első körös létszám bővítés alakalmával nehéz megtalálni a jelentkezőkben. A felvett alkalmazottak felé bizalommal és türelemmel kell fordulni, amíg elsajátítják a vállalati kultúra elemeit. A bizalom jelenlétével elősegíthető, hogy tökéletes egyensúly közeli állapot alakuljon ki, ahol mindenki pontosan tudja mi a feladata és mivel segítheti a céget a fejlődésben. Ez a légkör becsületességre és tisztességre kell hogy alapuljon.

A vállalti kultúrát az előbbiekben felsoroltak mellett fontos hogy átjárja az energikusság és a humor. A cég megalakulásától kezdve figyelemmel kell, hogy kísérje a vállalati kultúrája alakulását, és olyan agilis szemlélettel kell felruháznia, ami a későbbiekben segít feldolgozni az adott cég dinamikus növekedését, legyen szó startupról vagy egy évtizedek óta működő vállalkozásról.

Forrás: Németh Orsolya Fanni szakdolgozat