fbpx

17 jó módszer amivel feldobhatjuk a munkahelyi kapcsolatokat és együttműködést

A jelenlegi bizonytalan és stresszes helyzet minden ember számára kihívásokkal teli, így minden eddiginél fontosabb hogy empátiával és kedvességgel forduljunk egymás felé. Mutatunk néhány olyan gyakorlatot és apró gesztust, amivel feldobhatjuk egymás napját és ezáltal javíthatjuk a munkakedvet.

Mindannyian hosszú listát írhatnánk olyan emberekből, akik próbára teszik a legjobb szándékunkat (és képességünket) abban, hogy kedvesek legyünk. Éppen ezért olyan fontos a kedvességre való odafigyelés. Sok negatív hatás ér mindenkit nap mint nap, ne halmozzuk tovább.

A dolog nehézsége az, hogy azok a pillanatok, amelyekben a kedvesség a legnagyobb hatást képes gyakorolni, ugyanazok a pillanatok, amelyekben a legnehezebb kedvesnek lenni. Amit folyamatosan gyakorolunk, abban egyre erősebbek leszünk, legyen ez akár pozitív, vagy negatív. Kezdjük el gyakorolni kicsiben a kedvességet a túlzó gesztusok helyett, az iroda erre remek hely. 

Hetente kb. öt napon vagyunk munkakörnyezetben (fizikailag vagy virtuálisan) és sokféle emberrel kommunikálunk, akik közül valószínűleg néhányan nem állnak közel a szívünkhöz.

A statisztikák emlékeztetnek arra, hogy miért számít a kedvesség

Néhány csata – balesetek, traumák,, betegségek, párkapcsolati problémák – látható nyomokat hagynak a személyiségünkben, dee leggyakrabban a munkahelyi konfliktusok láthatatlanok, különösen, ha a mentális egészségről van szó. 

Fontoljuk meg a következőket: 

 • Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban nagyjából minden negyedik ember olyan mentális egészségi problémákat tapasztal, mint a depresszió vagy a szorongás. – ez családtagjainkat, partnereinket és barátainkat is érinti.
 • Azok az amerikai alkalmazottak, akiknek a stressz zavaró tényező a munkájuk elvégzésében, kevesebb, mint fele (40 százalék) beszélt erről a munkáltatójával.
 • Az USA-ban 8 felnőttből nagyjából egynek van kábítószer-használatból fakadó problémája.
 • Az emberek körülbelül 38 százalékánál diagnosztizálnak rákot valamikor az életükben. Mivel a rák leginkább az idősebb felnőtteknél fordul elő, munkaképes gyermekeiknek meg kell birkózniuk az érzelmi nehézségekkel.
 • A fejlett világban az ismert terhességek 10-25 százaléka vetéléssel végződik.
 • A válási arány 30-50 százalék körül van.
 • Összesen 25 millió európai, ausztrál és amerikai munkanélküli van – a Covid időszakban ez a szám jóval magasabb lett.
 • A csődeljárások 97 százalékát magánszemélyek vagy háztartások nyújtják be (csak 3 százalékot nyújtanak be vállalkozások).

Nem csak az ilyen kijózanító statisztikák miatt számít a kedvesség a munkahelyen. A kedvesség – főleg a váratlan, szívből jövő – növeli a munkamorált, és a bizalmat.

Ráadásul, ha kedvesek vagyunk, mi is sokkal jobban érezzük magunkat. A kutatások azt mutatják, hogy a kedvesség még olyan neurológiai válaszokat is kivált, amelyek felkészítik az agyunkat arra, hogy jobban megbirkózzon mások küzdelmeivel, és ellenállóbbak lehessünk sajátjainkkal szemben. Ráadásul a kutatások azt mutatják, hogy a csapatok érzelmi állapota lényeges hatást gyakorol hatékonyságukra.

Íme néhány jó gyakorlat a munkahelyi kedvesség gyakorlásához:

  1. Küldjünk egy virágot, finom csemegét vagy kávé ajándékkártyát egy csapattársunk születésnapján, vagy munkahelyi évfordulóján.
  2. Ismerjük meg csapattársaink munka preferenciáit és próbáljunk meg alkalmazkodni hozzájuk.
  3. Ha csapatunknak ügyeleti kötelezettsége van, ajánljuk fel a segítségünket annak a személynek, aki az utóbbi időben gyakrabban túlórázik.
  4. Mindig nyugtázzuk a chat üzenetek beérkezését. A távmunkával könnyen érezhető úgy, hogy a falnak beszélünk.
  5. Közöljük a pozitív visszajelzéseket, amelyeket valaki munkájáról hallottunk, ha ő épp nem volt ott, hogy első kézből hallja.
  6. Még jobb, ha pozitív visszajelzést adunk kézzel írott köszönőlevéllel vagy e-kártyával.
  7. Adjunk nyilvános LinkedIn-ajánlást olyan csapattársának, akivel szívesen dolgozunk.
  8. Ha vezetők vagyunk, teremtsünk lehetőségeket a csapat számára, hogy megdicsérjék egymást. A kis győzelmek ünneplése nagyban hozzájárulhat a csapat motivációjának előmozdításához.
  9. Hívjuk meg az új munkatársakat egy (virtuális) ebédre vagy kávészünetre. Győződjünk meg róla, hogy mindenki úgy érzi, hogy tagja a csapatnak, még akkor is, ha távol van.
  10. Osszunk meg egy cikkre mutató linket, amely arról szól, amit egy csapattársunk érdekesnek talál: például egy zenekarról, szerzőről vagy filmsorozatról. Segítsünk az embereknek abban, hogy fontosnak érezzék magukat.
  11. Legyünk jó hallgatóság. Ha egy kolléga valamivel küzd, hallgassuk meg őket anélkül, hogy azonnal megkísérelnénk megoldani a problémáját.
  12. Ahelyett, hogy kritikát fogalmaznánk meg a frusztráció pillanatában, írjuk meg e-mailben. Küldjük el először megunknak, várjunk egy kicsit, majd olvassuk el higgadtan. Ha néhány perc elteltével még mindig fontosnak tűnik, akkor alakítsuk úgy az üzenetet, hogy az egy kedvesebb, konstruktívabb módja legyen a visszajelzésnek.
  13. Ebédeljünk valakivel, akiről tudjuk, hogy mozgalmas, nehéz héten van túl. 
  14. Osszuk meg személyes történetünket a csapattal. Ha kiszolgáltatottak vagyunk, lehetővé válik számunkra, hogy teljesebb képet kapjanak rólunk emberileg, és egy új szinten kapcsolódhassunk össze egymással.
  15. Osszuk meg nagyobb körben a csapattársunk munkában elért sikerét, és adjunk hozzá egy kis kommentárt a személyes érintettség érzékeltetése érdekében.
  16. Egyszerűen kérdezzük meg munkatársainktól: “Hogy vagy?”
  17. Mosolyogjunk sokkal többet.

Amelia Earhart egyszer azt mondta: „A kedvesség soha nem fogy el. Az egyik kedves cselekedet mindig egy másikhoz vezet. ”

A kedvesség a legjobb módja annak, hogy másokban is kedvességet és együttérzést ébresszünk.